Zapiekanka makaronowa all' amatriciana

Pożywna i smaczna.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • Sól, pieprz
  • Szczypta cukru
  •  1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Puszka pomidorów
  • 250 g makaronu (np. Bucatini)
  • 20 g masła
  • 20 g mąki
  • 200 ml bulionu
  • 100 g śmietany
  • 125 g sera mozzarella
  • 75 g tartej goudy

Reklama

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Chili pokroić w cienkie krążki. Boczek pokroić w kostkę i uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, usmażyć mięso mielone, dodać cebulę, czosnek i chili. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać pomidory z puszki. Gotować 8-10 minut. Wmieszać boczek.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić zahartować zimna wodą, osączyć. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać bulion i śmietanę, gotować ok minutę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Mozzarellę pokroić w plastry.

Makaron wymieszać z sosem mięsno-pomidorowym, nałożyć do żaroodpornej formy, polać sosem beszamelowym, obłożyć plastrami mozzarelli i posypać goudą. Zapiekać 20-25 minut w 200 st. C.



Dowiedz się więcej na temat: Zapiekanka makaronowa all' amatriciana

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje