Zapiekanka makaronowa - Maggie
W makaronie z amarantusem jest dużo błonnika, skrobii, białka, żelaza i magnezu - wszystkie składniki mają zbawienny wpływ na przyspieszenie przemiany materii i co ważne dla wszystkich pań, opóźniają efekty starzenia.
Składniki:
30 dag piersi z kurczaka (lub szynki)
30 dag pieczarek
1 i 1/2 serka topionego
1 papryka czerwona
250 ml śmietanki 12 proc.
2 ząbki czosnku
200 g grubego makaronu z amarantusem (np. świderki bądź rurki)
1/2 pęczka natki pietruszki
pieprz, trochę vegety
inne przyprawy według własnego uznania
Sposób przygotowania:
Na tłuszczu przesmażyć mięso pokrojone w dość dużą kostkę wraz z pieczarkami. Dodać pokrojoną paprykę i całość lekko poddusić. Wrzucić serki topione oraz drobno pokrojony czosnek. Mieszając należy doprowadzić do roztopienia serków uważając jednocześnie, aby potrawa się nie przypaliła. Ugotować makaron i dodać do reszty produktów. Całość podlać śmietaną. Wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Po wierzchu posypać zieloną pietruszką.
Zapiekanka jest łatwa i szybka w przyrządzeniu, a dzięki użyciu makaronu z amarantusem, jest również zdrowa. Makaron ten został wzbogacony mąką z nasion amarantusa, która przedłuża życie komórek ludzkich. Jest doskonałym składnikiem diety dla osób, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!