Zapiekanka makaronowo-czosnkowa

Przygotujesz ją bez trudu!

Czas przyrządzenia: ok. 45 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 op. (40 dag) makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 dag kiełbasy żywieckiej (w plasterkach)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • sól
  • pieprz
  • suszona szałwia
  • tymianek
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć do niej obrane ząbki czosnku. Potem włóż makaron. Zamieszaj go. Gotuj 5 minut na małym płomieniu. Następnie odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. 

2. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Kiełbasę pokrój w słupki. Lekko podsmaż je na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z makaronem. Posyp suszoną szałwią i tymiankiem oraz pieprzem i ew. jeszcze odrobiną soli. Możesz dołożyć także puszkę kukurydzy konserwowej albo szpinak uduszony na oliwie (ok. 40 dag). Całość przełóż do przygotowanej wcześniej formy. 

3. Śmietanę wymieszaj z żółtkami i musztardą. Przypraw do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Polej składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 180 st. C (góra i dół). Zapiekaj 30 minut.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje