Zapiekanka z batatami i ziarnami

Bataty to warzywa, które skrywają w sobie wiele wartości odżywczych i urozmaicają popularne dania. Spróbuj przygotować z nich zapiekankę!

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 3 jajka
  • łyżka mąki
  • cebula
  • 7 dag masła klarowanego
  • kilka batatów lub dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • 15 g nasion słonecznika
  • pół pęczka szczypiorku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i cebulę obierz,utrzyj na drobnej tarce. Do masy dodaj jajko, łyżkę mąki,wszystko dobrze wymieszaj,dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, smaż chrupiące placki z dwóch stron. Gotowe układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Nasiona słonecznika upraż na patelni bez tłuszczu,szczypior drobno posiekaj.

2. Bataty umyj, osusz, pokrój.Śmietanę wymieszaj z 2 jajkami,dopraw. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wlej sos śmietanowo-jajeczny, na nim układaj placki i plastry batatów lub dyni. Posyp pestkami i szczypiorkiem. Pieczo koło 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180˚C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje