Zapiekanka z boczkiem

Jeśli twoi bliscy nie przepadają za brukselką, przyrządź potrawę, która będzie im bardzo smakowała i zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Składniki

  • 40 dag ziemniaków
  • 40 dag brukselki
  • 15 dag boczku wędzonego
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • 15 dag sera gouda
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Na parze ugotuj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną z wierzchnich liści brukselkę. 

2. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, gałką muszkatołową, kurkumą, solą i pieprzem. 

3. Połowę sosu przełóż do naczynia, na wierzchu ułóż ziemniaki, brukselkę i boczek. Zalej pozostałym sosem, wierzch posyp startym żółtym serem. Danie piecz w temp. 180 st. C 20 minut. Do zapiekanki możesz dodać inne warzywa.

Reklama


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje