Zapiekanka z boczkiem

Smaczna i sycąca!

Czas przyrządzenia: ok. godziny

Składniki - Purée

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 dag masła
  • kilka łyżek śmietany 18 proc.
  • ząbek czosnku
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz

Składniki - polędwica

  • polędwica wieprzowa
  • 10 dag boczku surowego wędzonego
  • 10 dag kurek
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki startego żółtego sera
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj, odcedź, odparuj. Przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj masło, śmietanę, przeciśnięty czosnek, kurkumę. Dopraw solą i pieprzem. 

2. Polędwicę umyj, pokrój w plastry, natrzyj solą i pieprzem. Na suchej patelni podsmaż pokrojony boczek, zdejmij. Wyłóż polędwicę, podsmaż z obu stron, zdejmij, dodaj masło i kurki, podsmaż. 

3. Purée przełóż do naczynia żaroodpornego, układaj mięso z boczkiem i kurkami. Całość posyp tartym serem i zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C. Podawaj gorące, posypane tymiankiem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje