Zapiekanka z boczkiem, serem i brukselką

W sam raz na kolację we dwoje

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 30 dag wędzonego boczku
  • 20 dag żółtego sera
  • opakowanie makaronu penne
  • duża cebula
  • kubeczek śmietany 18 proc.
  • 2 żółtka
  • 30 dag brukselki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj. Śmietanę, żółtka i starty na tarce ser wymieszaj. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż, aż się zeszkli. 

2. Patelnię zdejmij z ognia, do boczku dodaj śmietanę z serem, energicznie mieszaj, postaw znów na gazie i mieszaj chwilę na bardzo małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Brukselkę gotuj w osolonym wrzątku lub w naczyniu na parze przez około 20 minut. 

3. Sos wymieszaj z makaronem i brukselką, przełóż do naczynia żaroodpornego. Potrawę zapiekaj kwadrans w temp. 180°C. Możesz ją przygotować poprzedniego dnia.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje