Zapiekanka z brukselką

Nic nie smakuje bardziej niż zapieczony makaron. Polecamy zrobić go z warzywami. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Mararon zapiecz z pyszną brukselką.
Mararon zapiecz z pyszną brukselką. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 30 dag makaronu świderki
  • 1/2 kg brukselki (może być mrożona)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 cebule
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 małej cukinii
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • oliwa
  • 100 ml śmietany
  • świeża bazylia
  • 1 łyżeczka owoców żurawiny

Sposób przygotowania:

1. Brukselkę i oczyszczone szparagi zblanszować. Cebulę, czosnek i chili posiekać, podsmażyć. Dodać pokrojoną w plastry cukinię, smażyć, aż zmięknie.

2. Dodać brukselkę i szparagi, wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć. Ugotować makaron al dente. Wymieszać z warzywami, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C. Udekorować bazylią i owocami żurawiny.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas