Zapiekanka z czerstwej chałki

Nie każdy lubi chałkę, bo ma lekko słodki smak. Ale przecież wyrzucić szkoda – zróbmy z niej coś pysznego!

fot. archiwum prywatne Katarzyny Bosackiej
fot. archiwum prywatne Katarzyny Bosackiejmateriały prasowe

Przygotowanie:

Chałkę kroimy w grubą kostkę. Orzechy miksujemy w malakserze lub kruszymy wałkiem czy tłuczkiem do mięsa.

W rondelku rozgrzewamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy zimne mleko, rozdrobnione orzechy, rodzynki, cukier i cynamon. Wbijamy jajko, dokładnie mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła, wkładamy pokrojoną czerstwą chałkę, zalewamy sosem mleczno--bakaliowym. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Katarzyny Bosackiej, o której przeczytasz tutaj!

Katarzyna Bosacka potrafi wyczarować pyszne dania z niczego
Katarzyna Bosacka potrafi wyczarować pyszne dania z niczegoTOMASZ URBANEK/Dzien Dobry TVNEast News

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Rösti z cordon bleuPolsat
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas