Zapiekanka z grzybami

Przygotujesz ją w godzinę.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 dag podgrzybków
  • 3 cebule
  • 15 dag śmietany 18 proc.
  • 2 żółtka
  • 10 dag sera gorgonzola
  • 30 dag sera gouda
  • masło
  • suszony tymianek
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Ziemniaki ostudź, pokrój w plastry o grubości 1 cm. Grzyby i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podduś na rozgrzanym maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola, suszony tymianek, sól i pieprz, wymieszaj.

Reklama

2. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. Składniki podziel na trzy części, ser na cztery. Pierwszą część ziemniaków ułóż w naczyniu, posmaruj częścią sosu grzybowo-serowego i posyp serem, przykryj kolejną porcją ziemniaków. Rób tak aż do wykorzystania wszystkich składników. Wierzch posyp dwoma rodzajami sera. Zapiekaj w 180°C przez 30 minut. Zapiekankę dekoruj świeżym tymiankiem, możesz podawać z ketchupem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje