Zapiekanka z kiełbasą

Sycąca i bardzo smaczna

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 4 jajka
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 op. (ok. 45 dag) mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 20 dag podsuszanej cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła prowansalskie
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Wrzuć fasolkę (bez rozmrażania). Gdy woda ponownie zawrze, gotuj fasolę 7 minut. W tym czasie żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. 

2. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Fasolkę odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Spód natłuszczonej formy wyłóż tostami. 

3. Kiełbasę potnij w plasterki. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż kiełbasę oraz warzywa. Smaż 7 minut. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż do formy. 

4. Jajka kolejno wbijaj do miseczki. Zrób dołeczki w składnikach zapiekanki. Wlej jajka, uważając, by nie uszkodzić żółtek. Oprósz solą i pieprzem. Piecz 20 minut w 180 st. C (góra i dół). 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje