Zapiekanka z klopsikami

Prosta, a jaka pyszna!

Czas przyrządzenia: 40 min + pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 szkl. śmietany 22 proc.
  • 20 dag twarożku
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • zioła do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Gotuj 5 min w osolonej wodzie. Wyjmij, odłóż 12 małych różyczek. 

2. Marchewki obierz, pokrój w plasterki, gotuj je 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź i osącz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dodaj do mięsa. Wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób. 

3. Masą oblep małe różyczki kalafiora. Uformuj klopsy. Smaż je 5 min na oleju. Resztę kalafiora, marchewkę i klopsy ułóż w formie. Twarożek utrzyj ze śmietaną, dopraw. Polej zapiekankę, posyp płatkami. Piecz 20 min w 200 st. Udekoruj ziołami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje