Zapiekanka z kurczakiem

Smaczny i sycący obiad

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 piersi kurczaka
  • 3 cebule
  • 30 dag kurek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 15 dag sera gouda
  • łyżka żurawiny
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • łyżeczka masła
  • kilka gałązek tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, gotuj 10 minut na parze. Piersi pokrój wzdłuż tak, by powstały płaty, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebule, dodaj kurki, smaż, aż zmiękną. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i musztardę. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Sos z kurkami wymieszaj z ziemniakami. 

2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, rozłóż połowę plastrów kurczaka, posyp startym żółtym serem, wyłóż połowę ziemniaków, przykryj pozostałym kurczakiem, posyp serem i wyłóż resztę ziemniaków. Całość posyp żurawiną i rozłóż tymianek. Piecz przez 40 minut w temp. 180 st. C. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje