Zapiekanka z kwaszoną kapustą
Proste i smaczne danie.
MWMedia
Przygotowanie: Ryż gotować w rosole na małym ogniu przez 15 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec, poddusić na nim cebulę i czosnek. Dodać zmielone mięso, podsmażyć. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki. Boczek usmażyć na chrupiące skwarki, dodać kiełbasę podsmażyć przez chwilę z boczkiem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, układać warstwami przygotowane składniki. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i papryką, polać nią ułożone składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C., zapiekać przez 45 minut. Po upieczeniu posypać po wierzchu słodką papryką w proszku.