Zapiekanka z makaronem i kiełbasą

Wyjątkowo sycąca.

Składniki:

  • paczka makaronu świderki
  • 20 dag frankfurterek
  • 30 dag kiełbasy
  • marchewka
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka różyczek brokuła
  • ser żółty łagodny
  • mały pojemnik śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • rozmaryn
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj. Kiełbasę i frankfurterki pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kiełbasę, usmaż. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki. Brokuła i marchewkę ugotuj na parze lub w osolonej wodzie.

Reklama

2. Żaroodoporne naczynie posmaruj olejem. Na dnie ułóż warstwę makaronu, na niej usmażoną cebulę z kiełbasą. Posyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj warzywa i resztę makaronu. Jajka ubij, wymieszaj ze śmietaną, przypraw. Dodaj starty na tarce żółty ser, wymieszaj, zalej zapiekankę.

3. Piecz 30 minut w temperaturze 180˚C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje