Zapiekanka z młodym szpinakiem i pomidorkami cherry

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozłóż na półce pomidorki i piecz je 10-12 minut, po czym wyjmij i ostudź.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g pomidorków cherry
  • 5 jajek
  • 250 g śmietany 18 proc.
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 3 garście szpinaku baby
  • sól i czarny pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozłóż na półce pomidorki i piecz je 10-12 minut, po czym wyjmij i ostudź.

2. Formę do pieczenia (najlepiej kwadratową 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał przynajmniej po 2 przeciwległych bokach. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C.

3. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną i czosnkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

4. Ułóż podpieczone pomidorki i liście szpinaku w formie wyłożonej papierem. Przypraw solą i pieprzem. Zalej je masą jajeczną.

5. Wstaw formę do piekarnika. Piecz frittatę 30 minut ( jajka powinny być ścięte i przyrumienione). Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.

6. Pokrój frittatę na 4 porcje i od razu podawaj.

Nasza rada: Najlepiej smakuje z zieloną sałatą z sosem z oleju i cytryny i chrupiącą bagietką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje