Zapiekanka z pomidorami i cukinią

Pomysł na kolację.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 5 pomidorów
  • 2 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • łyżka oleju
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Bakłażany i cukinie umyj, pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, również pokrój w plastry. Cukinie i bakłażany, odsącz, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.

Reklama

2. W moździerzu rozgnieć czosnek z solą i pieprzem, połącz z masłem, dokładnie wymieszaj. Masą maślaną wysmaruj naczynie żaroodporne, układaj w nim naprzemiennie bakłażany, cukinie i pomidory. Wierzch posyp startym parmezanem. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C .

3. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do drugiego dania. Do zapiekanki możesz też dodać na spód plastry usmażonych ziemniaków i usmażonej cebuli.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje