Zapiekanka z purée i mięsa

Można ją zjeść i na obiad, i na kolacje. Sprawdźcie, jak smakuje taka zapiekanka.

Smakuje wspaniale
Smakuje wspaniale 123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy mleko, masło, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy na gładkie purée.

2. Kiszoną kapustę kroimy, dodajemy pieprz, kminek, sól i podsmażamy na oleju, żeby zmiękła.

3. Obraną cebulę w miarę drobno siekamy. Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Mięso i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, mięso i jabłka. Podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, musztardę, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy kilka minut.

4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na spodzie, przy ściankach, wyciskamy dookoła z rękawa cukierniczego porcje purée. Na środek wykładamy kapustę, a na nią mięso z jabłkami, cebulą i papryką. Pieczemy ok. 15 minut w 200ºC.

Zapiekanka chłopska - takiej jeszcze nie jadłeś!Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas