Zapiekanka z resztek - pomysł na szybki obiad!

Aktualizacja

Zapiekanka z resztek to świetny pomysł, gdy brak nam pomysłu na obiad, a w lodówce same resztki. Nie marnuj ich! To świetny pomysł na wykorzystanie większości produktów, które każdy z nas ma w lodówce. Zapiekanka z resztek jest smaczna i bardzo prosta.

Zapiekanka z resztek to doskonały sposób, by wykorzystać otwarte już produkty
Zapiekanka z resztek to doskonały sposób, by wykorzystać otwarte już produkty 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 filety z kurczaka
  • włoszczyzna
  • puszka zielonego groszku
  • puszka kukurydzy
  • 3 łyżki startego
  • żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Zapiekanka z resztek - przygotowanie

Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić. Filety opłukać, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Mięso i warzywa zalać wodą, gotować, aż mięso będzie miękkie. 

Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć, przestudzić. 

Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć ryż, rozdrobnione mięso, dodać przyprawy. Smażyć przez kilka minut, często mieszając. Zdjąć patelnię z ognia. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, marchewkę wyjąć z rosołu, pokroić w kostkę. 

Do ryżu dodać groszek i marchewkę. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Polać potrawę kilkoma łyżkami rosołu, wierzch posypać startym serem. Zapiekać 15 minut. Podawać w naczyniu, w którym przygotowałyśmy zapiekankę.

Spróbuj też innych zapiekanek:

Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Schabowy z kościąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas