Zapiekanka z sadzonymi

Zapiekanka z ryżem i jajkami.

Składniki:

Reklama

2 torebki ryżu,
1/2 kg pieczarek,
25 dag sera żółtego,
4 jajka,
cebula,
sól, pieprz

Przygotowanie:

Zagotować w rondlu wodę, osolić ją. Do wrzątku włożyć torebki ryżu (torebki muszą być dobrze zanurzone). Ugotować je według przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, też pokroić w kostkę. Pieczarki usmażyć razem z cebulą, przyprawić. Ostudzony ryż wyjąć z torebek, połączyć z pieczarkami, jeszcze raz przyprawić do smaku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. W ryżu zrobić łyżką 4 wgłębienia. W każde wbić jajko, oprószyć startym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 min. Zapiekankę kroić tak, by na talerzu znalazło się sadzone jajko.
Czas przygotowania 50 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: jaja | torebki | ryż | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje