Zapiekanka z tuńczykiem

Doskonały obiad.


Reklama


Składniki:

- 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach,
- 1 czerwona papryka,
- cytryna,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 3 duże jajka,
- 0,5 kg mączystych ziemniaków,
- 2 łyżki mąki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- kilka gałązek koperku,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i zmielić lub przetrzeć przez sito. Dodać mąkę, jajko, sól i dokładnie wyrobić. Tortownicę wysmarować masłem oprószyć mąką. Masę ziemniaczaną wyłożyć do tortownicy, wygładzić wierzch. Tuńczyka odsączyć z zalewy i wymieszać z pokrojoną papryką, wyłożyć na ziemniaki. Śmietankę zmiksować z jajkami, doprawić solą i pieprzem i zalać tuńczyka. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika, piec ok. 35 min. Podawać z plasterkami cytryny i koperkiem. Czas przygotowania 2 h 30 min. Przepis na 8 osób.

Dowiedz się więcej na temat: papryka | ryby | zapiekanka | tuńczyk

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje