Zapiekanka z ziemniakami i kaszą

Ziemniaki obierz, gotuj 10 minut. Ostudź, pokrój w plastry.

Składniki dla 4 osób:

  • 50 dag ziemniaków
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 bakłażany
  • 20 dag koziego sera
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia cebula
  • szczypta cząbru
  • suszony tymianek do smaku
  • świeży tymianek do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki obierz, gotuj 10 minut. Ostudź, pokrój w plastry. Bakłażany pokrój w plastry, oprósz solą, odstaw. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym czosnkiem. Dodaj kaszę, przypraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i cząbrem, smaż 5 minut. Dodaj pomidory, duś.

2. Bakłażany osusz ręcznikiem papierowym, smaż 3 minuty na posmarowanej olejem patelni. W naczyniu żaroodpornym układaj ziemniaki, kaszę, plastry bakłażana i kawałki pokruszonego sera. Zapiekankę przykryj folią aluminiową. Piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po 10 minutach pieczenia przykryj folią. Pod koniec pieczenia ją zdejmij. Podawaj krojoną na porcje z sałatą.

Czas przygotowania: około godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje