Zapiekanka z żółtym serem i kiełkami

Przepis na smaczną zapiekankę z żółtym serem.

Podstawowe składniki:

  • 80 dag żółtych ziemniaków jednakowej wielkości,
  • 20 dag sera ementaler,
  • duży ząbek czosnku,
  • 5 dag masła,
  • 220 ml śmietany kremówki,
  • kilka gałązek natki,
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa,
  • 10 dag kiełków rzodkiewki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, najlepiej szczoteczką. Jeśli mają twardą, grubą skórę, cieniutko je obierz. Następnie podgotuj je lekko osolonej wodzie. Odstaw do wystudzenia.

Reklama

2. Przestudzone ziemniaki pokrój w grubsze plastry. Wnętrze (wraz z bokami) naczynia żaroodpornego natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, mocno dociskając. Następnie wysmaruj je masłem i poukładaj w nim ziemniaki na zakładkę.

3. Śmietanę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zalej nią ziemniaki, posyp posiekaną natką.

4. Wierzch posyp ementalerem startym na tarce z drobnymi oczkami i rozłóż na nim pokrojone na kawałki masło.

5. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj do chwili, aż wierzch przybierze ciemnozłocisty kolor – około 30 minut.

6. Zapiekankę podawaj z kiełkami rzodkiewki i sałatką warzywną.

Przygotowanie ok. 55 minut

Porcja 250 kcal, koszt porcji ok. 3,70 zł, przepis dla 4 osób.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje