Zapiekanka ziemniaczana na pikantnie

Sycąca i smaczna. W sam raz na rodzinny obiad.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, opłucz i przełóż do garnka. Zalej je posoloną wodą. Gotuj ok. 20 minut. 

2. W tym czasie marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj albo pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim mielone mięso. Dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij je. Potem dołóż marchewkę i koncentrat. Smaż razem jeszcze 3 minuty. Całość oprósz mąką. Dolej bulion. Zagotuj, mieszając. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonymi goździkami. 

3. Dużą żaroodporną formę, ew. 4 mniejsze foremki posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj mięsną masę. Zagotuj 1 szklankę mleka z masłem. Ziemniaki odcedź, osącz. Dolej mleko z masłem. Dołóż 1 żółtko. Dobrze razem utrzyj. 

4. Piure ziemniaczane przypraw na pikantnie pieprzem i gałką. Rozsmaruj grubą warstwą na mięsnej masie. Jeśli chcesz, by danie wyglądało efektowniej, piure przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij spore rozetki na wierzch zapiekanki. Masę ziemniaczaną posmaruj drugim żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 30 minut. Udekoruj.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas