Zapiekanka ziemniaczana na pikantnie

Sycąca i smaczna. W sam raz na rodzinny obiad.

Czas przyrządzenia: ok. 70 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 szkl. + 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • czarny pieprz
  • mielone goździki
  • starta gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, opłucz i przełóż do garnka. Zalej je posoloną wodą. Gotuj ok. 20 minut. 

2. W tym czasie marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj albo pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim mielone mięso. Dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij je. Potem dołóż marchewkę i koncentrat. Smaż razem jeszcze 3 minuty. Całość oprósz mąką. Dolej bulion. Zagotuj, mieszając. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonymi goździkami. 

3. Dużą żaroodporną formę, ew. 4 mniejsze foremki posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj mięsną masę. Zagotuj 1 szklankę mleka z masłem. Ziemniaki odcedź, osącz. Dolej mleko z masłem. Dołóż 1 żółtko. Dobrze razem utrzyj. 

4. Piure ziemniaczane przypraw na pikantnie pieprzem i gałką. Rozsmaruj grubą warstwą na mięsnej masie. Jeśli chcesz, by danie wyglądało efektowniej, piure przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij spore rozetki na wierzch zapiekanki. Masę ziemniaczaną posmaruj drugim żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 30 minut. Udekoruj.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje