Zapiekanka ziemniaczana podstawowa - Maciej Kuroń

1 kg ziemniaków; 250 ml śmietany; 50 g masła; sól, pieprz, szczypta gałka muszkatołowej.

Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Naczynie do zapiekania smarujemy połową masła, następnie układamy warstwy ziemniaków posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na całość układamy grudki masła, polewamy śmietaną i wkładamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika na 30-40 minut. Dobrze wypieczona zapiekanka powinna mieć rumianą skórkę bez płynu w środku. Oczywiście jest to przepis podstawowy, i jak zwykle zachęcam Państwa do eksperymentowania.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje