Zapiekanka ziemniaczana (sabaudzka)

Robi się ją szybko, a smakuje doskonale. Zapiekanka sabaudzka przekona do siebie nawet niejadka.

Kusi wyglądem, zapachem i smakiem!
Kusi wyglądem, zapachem i smakiem! 123RF/PICSEL

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, posypujemy posiekanym czosnkiem i 1 łyżką tartej bułki. Wykładamy warstwami ziemniaki - każdą z nich solimy, przysypujemy serem i polewamy śmietaną roztrzepaną z jajami, szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzu. Na warstwy sera kładziemy kilka wiórków masła. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ser polany śmietaną i przysypany łyżką tartej bułki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut pod przykryciem, następnie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia. 

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas