Zasmażane młode ziemniaczki z frykadelkami

Pyszny obiad na letnie dni.

Składniki na cztery porcje:

- 1 sucha bułka,
- 1 cebula,
- 750 g ziemniaków,
- 50 g wędzonego boczku,
- zielona cebulka,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- jajko,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- łyżeczka średnio ostrej musztardy,
- 2 łyżki oleju,
- 1/4 litra bulionu warzywnego (instant),
- kolorowy pieprz,
- według upodobań: sałata, pietruszka i pomidory do dekoracji

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Zieloną cebulkę umyć i pokroić. Odciśniętą bułkę, mięso mielone, jajko, sól, pieprz, paprykę, cebulę i musztardę wyrobić na jednolita masę. Z masy uformować 8 frykadelek. Olej rozgrzać na patelni i obsmażać frykadelki po 6 minut z każdej strony na słabym ogniu. Na drugiej patelni podsmażyć boczek dodać plasterki ziemniaków i obsmażać je, cały czas mieszając, przez 4 minuty. Dodać zieloną cebulkę i wlać bulion. Ziemniaki gotować przez kolejne 8 minut w bulionie, doprawić solą i pieprzem. Na talerze nakładać ziemniaki i po 2 frykadelki. Posypać kolorowym pieprzem. Dekorować sałatą, pietruszką, lub pomidorami.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal

Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone | ziemniaki | młode ziemniaki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje