Zawijańce z fetą i oliwkami

Smaczna przekąska

Czas przyrządzenia: 30 min + pieczenie 25 min
Składniki dla: 8 osób

Składniki

  • 2 torebki suszonych drożdży (po 7 g)
  • szklanka letniej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek, bez pestek, posiekanych
  • łyżeczka suszonej szałwii
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 180 g sera typu feta, odsączonego

Sposób przygotowania

1. W naczyniu połącz wodę, mleko i oliwę.Rozpuść w nich drożdże. Przykryj i odstaw na 5 minut, aby wyrosły.

2. Wymieszaj mąkę, sól, oliwki, szałwię i czosnek z rozpuszczonymi drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto (10-15 minut).

3. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.

4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ciasto wyjmij z miski i ubijaj pięścią przez kilka minut. Rozwałkuj je do wym. 30 x 40 cm.Posyp pokruszoną fetą i zwiń w rulon.Pokrój rulon na 8 plastrów.

5. Ułóż plastry ciasta w natłuszczonej formie. Posmaruj je resztą oliwy. Piecz 20-25 minut, aż się zrumienią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje