Zawijany tort jesienny

Zaskocz gości oryginalnym tortem.

Składniki:

- 4 jajka,
- 150 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 125 g mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- 6 płatow białej żelatyny,
- 6 pomarańczy,
- sok z 1 cytryny,
- 4 żółtka,
- 500g śmietany 36 proc.,
- 80 g kumkwatow,
- 25 g kory czekoladowej,
- 1 łyżka wiórków ze skórki pomarańczowej

Reklama

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Białka ubić z 3 łyżkami wody, 75 g cukru i cukrem waniliowym. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać na masę jajeczną i wmieszać. Ciasto nałożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (32x38 cm), wyrównać i piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 10 minut.
Biszkopt natychmiast wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę, nakryć wilgotną ściereczką i zostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pomarańcze obrać, tak aby odrzucić również białą skórkę. Kawałki miąższu powycinać spomiędzy rozdzielających cząstki błonek, najlepiej nad naczyniem, aby wyłapać sok. Resztę owocu wycisnąć. Miąższ drobno pokroić. Żółtka i 75 g cukru utrzeć dodać sok pomarańczowy i z cytryny (razem 250 ml). Żelatynę odcisnąć, roztopić na słabym ogniu i ciągle mieszając, powoli wlewać do masy z jajek. 250 g śmietany ubić i zmieszać z 3 /4 kawałków pomarańczy. Krem rozsmarować na biszkopcie i odstawić, aż stężeje na tyle, że da się kroić. Biszkopt pokroić na 5 szerokich pasów. Jeden z pasów zwinąć, ustawić na podstawie tortownicy i dokładać kolejne pasy. Tort zawinąć folią aluminiowa i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 250 g śmietany ubić, dodać pozostałe kawałki pomarańczy.
Z tortu zdjąć folię aluminiową i posmarować go śmietaną. Dekorować korą czekoladową, kumkwatami pokrojonymi w plastry, skórką pomarańczową i miętą.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal

Dowiedz się więcej na temat: tort | torty | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje