Zawijaski na jogurcie

Pyszne bułeczki, na deser i nie tylko!

Czas przyrządzenia: ok. 95 min
Składniki dla: 12-14 sztuk

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. (7 g) suchych drożdży
  • 3–4 łyżeczki miodu
  • 2/3 szkl. jogurtu naturalnego greckiego
  • 1/3 szkl. letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka;
  • NADZIENIE: 1 słoik prażonych jabłek (jak na szarlotkę);
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko
  • 6–7 łyżek posiekanych orzechów laskowych albo migdałów
  • mąka do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miseczki. Wymieszaj ją z drożdżami oraz miodem. Wlej jogurt i olej (dzięki nim ciasto drożdżowe nie czerstwieje tak szybko). Wbij jajka. Zagniataj, dolewając tyle letniej wody, by powstało elastyczne, dosyć zwarte ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. 

2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posmaruj go masą jabłkową. Pozostaw wolne brzegi. Placek zwiń. Rulon potnij na 12-14 plasterków. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Zachowaj spore odległości, bo ciastka bardzo wyrosną w czasie pieczenia. 

3. Wzdłuż każdej bułeczki przyłóż trzonek drewnianej łyżki. Naciśnij, robiąc duże wgłębienie. Wierzchy bułek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp orzechami (ew. migdałami). Piecz ok. 35 minut w temp. 180 ºC

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje