Zawijaski nadziewane kabanosami

Wyborne mięso

Składniki

  • 6 cienkich kotletów schabowych (po ok. 10 dag)
  • 3 kabanosy
  • 6 plasterków chudego wędzonego boczku
  • po 2 łyżki ostrej musztardy oraz koncentratu pomidorowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szkl. mleka
  • suszony rozmaryn i majeranek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz. Zalej w garnku posoloną wodą. Gotuj do miękkości ok. 20 minut. W tym czasie mięso opłucz, osusz. Wymieszaj musztardę z koncentratem pomidorowym. Pastę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Kabanosy pokrój na połówki. 

2. Kotlety rozbij. Lekko oprósz je solą oraz pieprzem. Potem posmaruj pastą z musztardy i koncentratu. Na każ- dym kotlecie połóż kawałek kabanosa. Ciasno zwiń. Potem owiń boczkiem. Zepnij wykałaczkami. Roladki smaż na oleju przez 7-8 minut, często obracając. 

3. Ziemniaki odcedź. Utrzyj je z masłem i mlekiem. Piure przypraw gałką muszkatołową i ew. solą. Zawijaski podawaj z piure ziemniaczanym. Jako dodatek możesz serwować duszone warzywa, np. brokuły. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje