× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Zdrowe przetwory na zimę

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

takich przetworów nie kupimy nigdzie, warto więc najbliższe weekendy spędzić poza miastem, by oprócz zdrowego spaceru mieć też zdrowe, niebanalne przetwory na zimę.

Zdjęcie

Fot. Marek Ulatowski /MWMedia
Fot. Marek Ulatowski
/MWMedia
Dżem z brusznic - 3 l czerwonych borówek, 4 szkl. cukru, 3 szkl. wody, 4-5 dużych gruszek, 4 jabłka.

W płaskim rondlu sporządzić syrop z wody i cukru. Do gorącego syropu włożyć obrane i pokrojone gruszki i jabłka. Gdy owoce będą się smażyć - starannie przebrane brusznice sparzyć wrzątkiem i przecedzić. Pod koniec smażenia (gruszki i jabłka powinny być przeźroczyste, szkliste ale nie rozpadające się) wsypujemy brusznice i na wolnym ogniu smażymy ok. 20-25 minut. Gorące przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy wieczka i odstawiamy "pod kocyk". Brusznice są doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa, zwłaszcza drobiu, również dzikiego.

Reklama

Dżem z jarzębiny - 1 kg jarzębiny, 1 kg winnych jabłek, 1 kg twardych gruszek, 1-1,5 kg cukru, 2 szkl. wody.

Jarzębinę przebrać i włożyć na noc do zamrażalnika, by ją odgoryczyć. Jeśli zależy nam na czasie wystarczy przygotować trzy garnki z wrzątkiem i w każdym po kolei zanurzać jarzębinę na sicie i zagotowywać. Jabłka obrać, rozgotować i przetrzeć przez nylonowe sito do płaskiego rondla. Odparować nadmiar wody (mieszać, by jabłka nie przypaliły się), wsypać cukier (więcej, jeśli lubimy słodkie przetwory), dobrze wymieszać. Gruszki obrać, pokroić w ósemki i wraz z jarzębiną włożyć do przecieru. Smażyć na wolnym ogniu uważając, by się nie przypaliły. Gdy jarzębina i gruszki będą przeźroczyste, a kropla dżemu spuszczona z łyżki nie będzie się rozlewała - dżem gotowy do przełożenia do słoiczków. Jeśli nie mamy gruszek, można dodać więcej jabłek - dżem tak przygotowany jest doskonałym nadzieniem do pierożków drożdżowych.

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia

MWMedia
Więcej na temat:owoce | gruszki | wody | jabłka | Dżem | przetwory

Zobacz również

  • Wołowina po burgundzku z makaronem fale

    W sobotę przypada Światowy Dzień Makaronu. Już teraz można zastanowić się, jaką potrawą ze zbożowym przysmakiem ukoronować to święto. Piotr Ceranowicz, podsuwa pomysł na wołowinę po burgundzku z... więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Zdrowe przetwory na zimę

Przejdź do forum »

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama