× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Zdrowe przetwory na zimę

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

takich przetworów nie kupimy nigdzie, warto więc najbliższe weekendy spędzić poza miastem, by oprócz zdrowego spaceru mieć też zdrowe, niebanalne przetwory na zimę.

Zdjęcie

Fot. Marek Ulatowski /MWMedia
Fot. Marek Ulatowski
/MWMedia
Dżem z brusznic - 3 l czerwonych borówek, 4 szkl. cukru, 3 szkl. wody, 4-5 dużych gruszek, 4 jabłka.

W płaskim rondlu sporządzić syrop z wody i cukru. Do gorącego syropu włożyć obrane i pokrojone gruszki i jabłka. Gdy owoce będą się smażyć - starannie przebrane brusznice sparzyć wrzątkiem i przecedzić. Pod koniec smażenia (gruszki i jabłka powinny być przeźroczyste, szkliste ale nie rozpadające się) wsypujemy brusznice i na wolnym ogniu smażymy ok. 20-25 minut. Gorące przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy wieczka i odstawiamy "pod kocyk". Brusznice są doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa, zwłaszcza drobiu, również dzikiego.

Reklama

Dżem z jarzębiny - 1 kg jarzębiny, 1 kg winnych jabłek, 1 kg twardych gruszek, 1-1,5 kg cukru, 2 szkl. wody.

Jarzębinę przebrać i włożyć na noc do zamrażalnika, by ją odgoryczyć. Jeśli zależy nam na czasie wystarczy przygotować trzy garnki z wrzątkiem i w każdym po kolei zanurzać jarzębinę na sicie i zagotowywać. Jabłka obrać, rozgotować i przetrzeć przez nylonowe sito do płaskiego rondla. Odparować nadmiar wody (mieszać, by jabłka nie przypaliły się), wsypać cukier (więcej, jeśli lubimy słodkie przetwory), dobrze wymieszać. Gruszki obrać, pokroić w ósemki i wraz z jarzębiną włożyć do przecieru. Smażyć na wolnym ogniu uważając, by się nie przypaliły. Gdy jarzębina i gruszki będą przeźroczyste, a kropla dżemu spuszczona z łyżki nie będzie się rozlewała - dżem gotowy do przełożenia do słoiczków. Jeśli nie mamy gruszek, można dodać więcej jabłek - dżem tak przygotowany jest doskonałym nadzieniem do pierożków drożdżowych.

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia

MWMedia
Więcej na temat:owoce | gruszki | wody | jabłka | Dżem | przetwory

Zobacz również

  • Karol Okrasa poleca grzyby... kiszone

    Grzyby suszone i marynowane znamy. A grzyby... kiszone? "Jak najbardziej, przygotowujemy je tak, jak kiszone ogórki - słona zalewa z odrobina cebulki w słoiku" - zachęca mistrz kuchni... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 201

Reklama

Skomentuj artykuł: Zdrowe przetwory na zimę

Przejdź do forum »

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama