Zdrowe sałatki z gotowanym bobikiem

W czasie letnich dni bardzo dobrze sprawdzają się zdrowe, lekkie sałatki. To prosty oraz szybki w przygotowaniu posiłek, który doskonale smakuje, gdy na zewnątrz leje się żar z nieba. Ich zaletą jest także to, że można je podawać w połączeniu z różnymi składnikami: na słodko, słono czy pikantnie. Jednym z dodatków, którego nie może zabraknąć w sałatkach jest bobik, który nada im orientalnego smaku.

Bobik to popularne warzywo w kuchni Bliskiego Wschodu. Posiada charakterystyczny smak i idealnie łączy się z różnymi składnikami. Dzięki niemu sałatki zyskują orientalny i wyrazisty smak.

Sałatka wiosenna z bobikiem

Składniki:

  • 1 puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
  • 2 duże pomidory
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny 
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Reklama

1. Gotowany bobik dokładnie odcedzamy i przekładamy do miski. Następnie kroimy pomidory w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy i również przekładamy do miski.

2. Całość doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i polewamy oliwą z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przed podaniem wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.

Sałatka arabska z bobikiem

Składniki:


  • 1 puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
  • garść zielonych oliwek
  • garść czarnych oliwek
  • 1 duży pomidor 
  • 1 cebula
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka tahiny (np. marki Jasmeen)
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Cebulę oraz pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Bobik odcedzamy i dodajemy do wcześniej skrojonych warzyw. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy jogurt naturalny z tahiną i polewamy nim zawartość miski. Następnie dodajemy zielone i czarne oliwki, a całość posypujemy ostrą papryką i skraplamy oliwą.

2. Sałatkę dokładnie mieszamy.  

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje