Zdrowie z warzyw kapustnych

Kapustę, kalafior czy brukselkę wykorzystujemy jako dodatek do dań obiadowych albo składnik sałatek. Doceniamy je głównie za walory smakowe i prawidłowo! Czas jednak, by znalazły nasze uznanie za ogrom właściwości zdrowotnych. Zwłaszcza, że i możliwości ich wykorzystania w niebanalnych przepisach jest wiele.

Brokuły i brukselka kontra nowotwór

Reklama

Silny potencjał antynowotworowy – na tę właściwość wszystkich warzyw z rodziny kapustnych, w pierwszej kolejności wskazują naukowcy. Wszystko za sprawą zawartego w nich sulforafanu – substancji, która nie tylko zapobiega powstawaniu nowotworów, ale także uniemożliwia rozwój już istniejących. Utrudnia im tworzenie naczyń krwionośnych zaopatrujących zmiany nowotworowe, zapobiega ich namnażaniu i przerzutom. Naukowcy zwracają szczególną uwagę na tę grupę warzyw w kontekście walki z rakiem prostaty, pęcherza, a także jamy ustnej, czy krtani.

Warzywa kapustne zawierają też dużo luteiny – przeciwutleniacza, który zapobiega powstawaniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej – najczęstszej przyczyny utraty wzroku u osób starszych. Brukselka, kalafior czy kapusta to także bogactwo antyoksydacyjnych witamin tj. witaminy K, biorącej udział w procesie krzepnięcia krwi (powinny więc na tę grupę warzyw uważać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe), witaminy C wzmacniającej odporność czy beta karotenu, którego np. w brokułach jest więcej niż w marchewce.

Warzywa kapustne, na które właśnie zaczyna się sezon, zawierają też ogrom składników mineralnych jak wapń, potas, żelazo, cynk, a nawet fluor, dlatego też powinny być stałym punktem naszego wiosennego menu.

Nie tylko z masłem i bułką tartą

Brokuły, kalafior czy brukselka na naszych talerzach goszczą najczęściej jako dodatek do dań głównych, polane masłem i bułką tartą, ewentualnie jako składnik sałatek. Tymczasem pomysłów na niebanalne dania z warzywami kapustnymi w roli głównej jest mnóstwo. Najlepszym tego przykładem jest jedna z najnowszych, dostępnych na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®, kolekcji przepisów „Kapusta i spółka. Brukselki, kalafiory i brokuły”. Razem z kolekcją przygotujemy np. purée z kapusty z dodatkiem kasztanów, kalafiorowy suflet czy quiche z brokułami, a nawet… ciasto kalafiorowe. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Ciasto kalafiorowe

Składniki

  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 50 g orzechów laskowych, łuskanych
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g maku
  • 400 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 50 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g mleka
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sposób przygotowania

1.  Zmiksuj orzechy włoskie, orzechy laskowe, siemię lniane i mak.

2.  W osolonej wodzie lub na parze ugotuj różyczki kalafiora.

3.  Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C, natłuść masłem podłużną formę do pieczenia (ok. 32 x 8 cm).

4.  Do czystego naczynia wbij jajka, dodaj wcześniej rozdrobnione orzechy z nasionami, masło, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, pozostałą sól i pieprz, następnie wszystko wymieszaj i dokładnie wyrób ciasto.

5.  Do przygotowanej wcześniej formy wlej połowę ciasta, ułóż równomiernie ugotowane różyczki kalafiora, zalej pozostałym ciastem.

6.  Piecz 45 min (180°C). Ciasto pozostaw do ostudzenia na ok. 15 min.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje