Zdrowy ketchup

Ketchup to ulubiony dodatek dzieci do kanapek, zapiekanek czy parówek.

Dzieci bardzo go lubią
Dzieci bardzo go lubią 123RF/PICSEL

Słodko-kwaśny smak tego popularnego sosu pobudza apetyt, a pomidory, z których został zrobiony, to prawdziwy koncentrat beta-karotenu i likopenu, chroniących nas m.in. przed wpływem zanieczyszczonego środowiska.

Dzięki obróbce termicznej w czasie produkcji, w keczupie jest tych składników nawet więcej niż w pomidorach! Można go podawać smykom po 2. roku życia.

Cenne orzechy włoskie

Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witaminy E, magnezu, potasu oraz żelaza, cynku i selenu. Najlepiej podawać maluszkowi te świeżo łuskane. Po posiekaniu lub zmieleniu można dodawać je do ciast, sałatek i deserów. Porcja 2-3 orzechów korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Orzechy włoskie można podawać dzieciom, które skończyły już 1. rok życia.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas