Żeberka na kwaśno

Żeberka z kapustą kiszoną.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1/2 kg mięsa wieprzowego, (szynki, żeberek itp.),
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule, olej,
- sól, pieprz, jałowiec, kminek.

Przyrządzanie:

Kapustę poszatkować. Podlać wodą i łyżką oleju. Posypać jałowcem oraz kminkiem. Ugotować na miękko. Mięso pokroić na plastry, cebulę w piórka. Mięso podsmażyć na patelni razem z cebulą. Posypać solą i pieprzem. Podlać wodą i poddusić. Ziemniaki ugotować w łupinach na miękko. Obrać, pokroić na grube plastry. Ugotowaną kapustę wymieszać z ziemniakami i cebulą. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu położyć plastry mięsa. Posypać dodatkową porcją przypraw. Polać olejem. Przykryć. Wstawić do piekarnika, przykryć folią. Zapiekać w temp. 200 st. C przez 15 minut. Następnie folię zdjąć. Potrawę piec jeszcze kilka minut i od razu podawać w tym samym naczyniu.
Porcja - 240 kcal
Czas przygotowania: 60 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: plastry | wieprzowina | żeberka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje