Żeberka po prowansalsku

Z pieczywem czosnkowym.

Składniki:

Reklama

- 1,2 kg żeberek,
- 1 cukinia,
- 2 różnokolorowe papryki,
- 1 bakłażan,
- 5 małych cebulek,
- 2 główki czosnku,
- 4 mięsiste pomidory,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz,
- oliwa

Przygotowanie:

Żeberka poporcjuj, natrzyj solą i pieprzem oraz ziołami. Cebule pokrój na ćwiartki, cukinię i bakłażana w półplasterki, pomidory na cząstki, paprykę w kostkę. W brytfance na oliwie szybko obsmaż przygotowane warzywa. Dopraw ziołami prowansalskimi solą i pieprzem. Na jarzynce ułóż żeberka. Obok umieść całe główki czosnku. Wstaw do piekarnika 180 st. C i piecz około 40 minut. Podawaj w brytfance. Jako dodatek serwuj pieczywo. Czosnek rozetnij na połówki, aby smarować nim chleb.

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia francuska | potrawy jednogarnkowe | żeberka | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje