Żeberka Tandoori

Prosty przepis na żeberka z grilla.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1,5 kg (10-12 sztuk) żeberek,
- 1 przyprawa do kurczaka Tandoori, ,
- 150 g jogurtu,
- 11/2 łyżeczki cukru,
- ca. 90 g masła ziołowego,
- 3 cienkie, duże podpłomyki (po ok. 80 g),
- folia aluminiowa

Przygotowanie:

Żeberka umyć, osuszyć i układać na rozgrzanym grillu (najlepiej na tackach lub naoliwionej folii aluminiowej). Opiekać z obu stron przez 25 minut. Tymczasem mieszankę przypraw Tandoori, jogurt i cukier wymieszać. Rozgrzać masło ziołowe. Podpłomyki pokroić na 6 części i natrzeć roztopionym masłem. Po około 25 minutach żeberka natrzeć pastą Tandoori i grillować przez 5 minut. Jednocześnie kawałki podpłomyków położyć na grillu (na folii aluminiowej), i opiekać na złoty kolor. Do tego dania pasuje chutney brzoskwiniowy albo mango.

Czas przygotowania 35 minut
Jedna porcja zawiera 2430 kJ/580 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas