Żeberka wędzone, duszone z prawdziwkami

Przysmaki z domowej wędzarni proponuje Chef Paul.

fot. Chef Paul
fot. Chef PaulINTERIA.PL

- 1 kg żeberek,
- 30 dkg świeżych prawdziwków,
- 2 łyżki masła,
- pieprz i sól do smaku,

fot. Chef Paul
INTERIA.PL

- 1 łyżeczka mielonej papryki "Chili",
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku,
- 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli,
- 2 łyżeczki tłuczonego jałowca

fot. Chef Paul
INTERIA.PL

Wszystkie składniki mieszanki do nacierania wymieszać.
Dokładnie natrzeć mieszanką mięso ze wszystkich stron, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc (nie mniej jednak niż 4 godz).
Wędzić w około 3-4 godzin w temp. około 60 st. C, aż mięso będzie brązowo złote i miękkie.
Oczyścić i umyć grzyby, zalać osoloną wodą i gotować 30 minut, na koniec gotowania dodać masło, część grzybów posiekać (kilka pozostawić w całości).
Żeberka ułożyć w brytwannie i dodać grzyby wraz z wywarem, dusić 1 1/2 - 2 godziny.
Podawać obsypane grzybami w sosie własnym.
Smacznego.
Więcej na www.chefpaul.net

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas