Żeby życie było słodkie

Najpopularniejszy w Polsce cukier - to cukier buraczany. W końcu to na Śląsku, w Konarach ponad 200 lat temu ruszyła pierwsza na świecie cukrownia przerabiająca w słodki proszek buraki. Coraz częściej jednak na sklepowych półkach spotkać można cukier trzcinowy. Czy jest lepszy?

Cukier to cukier - stwierdza Grażyna Skiba, dietetyk. - Zawsze lepiej go zastąpić warzywami i owocami, a w postaci białego, krystalicznego produktu zjadać jak najmniej. A herbatę lepiej słodzić miodem.

Reklama

Dietetyk tłumaczy, że cukry są do życia niezbędnie potrzebne, ale ich nadmiar w diecie powoduje cukrzycę. Ale zdrowsze są cukry złożone zawarte w produktach roślinnych: warzywach, kaszach, zbożach z pełnego przemiału. Najmniej zdrowe są cukry proste zawarte w słodyczach, sokach i zwykłym cukrze. Na dobę organizm potrzebuje 100 g cukru (2 łyżeczki) - tę dawkę lepiej mu zapewnić zjadając 2 kg warzyw. Z drugiej strony Hipokrates mówił, że "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. To jest tylko kwestia dawki".

Pierwszy był trzcinowy

Dla miłośników herbaty słodzonej nie miodem a cukrem, warte jednak uwagi są informacje na temat cukru trzcinowego, który dziś stanowi 70 proc. światowej produkcji cukru, a w Polsce bywa oferowany jako coś specjalnego.

Cukier buraczany produkowany od 200 lat, to osesek przy trzcinowym. Słodką trzcinę cukrową odkryli mieszkańcy Nowej Gwinei już 8 tys. lat p.n.e. Początkowo używano samej trzciny np. w Chinach żuto kandyzowaną (miała być doskonałym środkiem wzmacniającym popęd seksualny). Produkcję czystego cukru rozpoczęto w Indiach ok. 3 tys. lat p.n.e. Europa, słodząca miodem, dowiedziała się o "trzcinie dającej miód" dopiero w czasach podbojów Indii przez Aleksandra Macedońskiego. Jednak początkowo cukier był drogi i sprowadzano go głównie do celów medycznych. Stosowano go np. na ból głowy.

Walory trzciny

Cukrowiec lekarski jest silnie krzewiącą się... trawą. Jej grube łodygi mogą sięgać nawet 6 m i są wypełnione silnymi włóknami. Właśnie w łodygach gromadzi się cukrodajny sok. Sama trzcina stosowana była w ziołolecznictwie i medycynie ludowej jako roślina o właściwościach bakteriobójczych. Używano jej jako środka kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. A dziś w krajach, w których rośnie, trzciny używa się zamiast... Prozaku - na poprawę humoru.

Czym słodzić

Uważa się, że bardziej korzystny dla organizmu jest cukier ciemny - trzcinowy lub nieoczyszczony buraczany, ale ten ostatni bardzo rzadko udaje się spotkać. Cukier trzcinowy, który ma sporo soli mineralnych, można już bez problemu kupić w sklepach.

Anna Pachorek

Dowiedz się więcej na temat: cukry | cukier

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje