Zielenina świeża na dłużej

Zioła i warzywa liściaste niestety szybko więdną, przez co tracą atrakcyjny wygląd i przestają być apetyczne. Na szczęście są proste sposoby na przedłużenie ich świeżości oraz przywrócenie jędrności.

Łatwe triki sprawią, że zielenina nie będzie więdła tak szybko
Łatwe triki sprawią, że zielenina nie będzie więdła tak szybko123RF/PICSEL

Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek należy wstawić do chłodnej wody z dodatkiem soli, a wcześniej - odciąć końcówki ich łodyg - dzięki tym zabiegom dłużej pozostaną świeże. Jeśli nieco już przywiędły, warto na chwilę zamoczyć je w zimnej wodzie, w której uprzednio rozprowadziliśmy łyżeczkę skrobi (mąki) ziemniaczanej. Podobnie można "reanimować" zioła i sałatę.

Zielenina będzie bardziej aromatyczna, jeśli zostanie rozdrobniona na drewnianej, bardzo delikatnie zwilżonej deseczce do krojenia. Z kolei zielona sałata stanie się przyjemnie chrupka, gdy umyta, osuszona i owinięta folią trafi na 10-15 minut do lodówki. Po wyjęciu będzie świetnie nadawać się surówek i sałatek.

Szpinak, rukolę, roszponkę lub gotowe miksy sałat sprzedawane w foliowych opakowaniach warto po przyniesieniu do domu wyjąć (nie myć) i przełożyć na ręcznik papierowy, po czym zawinąć  tak przechowywać w lodówce. Dzięki temu liście dłużej zachowają świeżość i nie będą gnić. Foliowe opakowania zatrzymują wilgoć, dlatego zielenina przetrzymywana w nich szybko się psuje. Liście należy umyć dopiero przed przyrządzeniem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas