Zielona pasta z kiełkami buraka

Idealna do pieczywa

Składniki

  • 1 kg groszku (lub opakowanie mrożonego)
  • 4 kromki razowego chleba
  • 100 g miękkiego masła
  • kilka listków mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kiełki buraka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Ugotuj groszek, odcedź z wody. Wystudź. 

2. Przełóż do miski, dodaj miękkie masło, zmiksuj. Dodaj sól i pieprz, sok z cytryny, posiekane listki mięty. Starannie wymieszaj. 

3. Jeżeli purée jest za gęste, dodaj łyżeczkę oliwy, a jeśli potrzebujesz bardziej wyrazistego smaku, dodaj posiekany ząbek czosnku i jeszcze odrobinę soku z cytryny. 

4. Podawaj do ulubionego pieczywa, z kiełkami buraka.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje