Zielone koniczynki z dipem serowym

17 marca Irlandia obchodzi Dzień Świętego Patryka. Tradycja ta coraz częściej gości także w innych krajach Europy. Z okazji święta proponujemy zieloną przekąskę w iście irlandzkim kształcie i kolorze.

Zielone koniczynki
Zielone koniczynkimateriały prasowe

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli).

Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Krakersy wykrawać foremką w kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki - ciasto pokroić na małe kwadraty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w temperaturze 220°C.

Dip: Mleko podgrzać na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sery i przyprawy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Podawać na ciepło z krakersami, świeżymi warzywami lub pieczywem.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas