Zielone risotto

Wyjątkowo lekkie danie!

Składniki:

  • 30 dag zielonych warzyw (fasolka, groszek, szparagi)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku, szczypiorek
  • 30 dag ryżu
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 5 dag parmezanu, olej, sól, kolorowy pieprz

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa oczyść, opłucz lub odcedź z zalewy (jeśli używasz szparagów lub groszku z puszki). Świeże warzywa wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości, odcedź.

Reklama

2. Cebulę i czosnek obierz, drobno poszatkuj. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, zrumień. Dodaj opłukany i osączony na sicie ryż, przesmaż.

3. Wlej wytrawne białe wino, gotuj dopóki alkohol nie odparuje. Ryż zalej gorącym wywarem, w którym gotowały się warzywa (ok. 3 szklanki). Przykryj naczynie. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (15-18 min).

4. Odcedzone zielone warzywa pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ugotowanego ryżu. Przemieszaj. Dodaj 2 łyżki masła. Risotto dopraw do smaku solą oraz utłuczonym kolorowym pieprzem. Rozłóż na talerze. Opłucz i posiekaj pęczek szczypiorku. Udekoruj każdą porcję. Posyp startym parmezanem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje