Zielone roladki

Aromatyczne roladki z kurczaka.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 4 filety z piersi kurczaka,
- 4 pory,
- sok z cytryny, sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy,
- świeże zioła (oregano, natka pietruszki, bazylia, tymianek).

Przyrządzanie:

Filety opłukać, odciąć białe błonki, osuszyć. Sok z cytryny wymieszać z oliwą. Wlać do miski, włożyć do niej filety, oblać je marynatą. Mięso w marynacie odstawić na całą noc do lodówki. Pory opłukać, zdjąć z nich wierzchnie zielone liście. Obgotować je minutę we wrzątku. Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą oraz pieprzem. Płaty rozłożyć, na każdym ułożyć gałązkę ziół, potem płat zwinąć w rulon, owinąć liśćmi pora, spiąć wykałaczką. Rulony smażyć na kilku łyżkach oliwy lub oleju przez około 25 minut, przekręcając je tak, aby usmażyły się równo ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni, lekko ostudzić. Roladki można podawać w całości albo pokrojone w plastry. Roladki można też podawać z ryżem wymieszanym z sezonowymi warzywami lub na zimno - z jasnym pieczywem.
Porcja - 330 kcal
Czas przygotowania: 95 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również:

Dowiedz się więcej na temat: drób | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje