Zielone szparagi z potrawką

Sposób na zielone szparagi.

Zielone szparagi z potrawką

Reklama

Składniki na 4 porcje:

- 3 wiązki zielonych szparagów,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 dag szynki wieprzowej pokrojonej w kosteczkę,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka mąki,
- 400 ml bulionu,
- 15 dag śmietany,
- 1 duży pomidor,
- szczypta cukru

Przygotowanie:

Posiekaj cebulę i czosnek. Mięso oprósz solą i pieprzem. Smaż porcjami na rozgrzanym oleju na silnym ogniu, wyjmij. Na tym samym tłuszczu podduś cebulę i czosnek. Oprósz mąką, zasmaż. Dodaj mięso. Podlej bulionem i śmietanką. Przykryj. Duś 10 min. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. W tym czasie szparagom poobcinaj zdrewniałe końce. Pędy włóż do posolonego wrzątku. Gotuj 10 min. Pomidor pokrój na ćwiartki. Usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Szparagi osącz. Przełóż na ogrzany półmisek. Polej przygotowaną potrawką. Posyp pomidorami. Podawaj z makaronem wstążki.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: szparagi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje