Zielone trójkąciki z wędliną i dipem

Najesz się do syta!

Składniki

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 15 dag liści jarmużu, świeżego lub mrożonego
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta chili
  • sól
  • olej

Składniki - nadzienie

  • 20 dag szynki gotowanej lub wędzonej
  • 5–6 łyżek startego sera typu parmezan

Składniki - dip

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ciasto: jarmuż umyj i wytnij najgrubsze części łodyg. Dobrze jest używać mrożonego jarmużu, bo mrożenie likwiduje jego lekką goryczkę. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż. Zsuń na bok patelni, a na wolnej części zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Wymieszaj z jarmużem i duś kolejne 10-15 minut, by gałązki zmiękły. Dopraw chili i solą. Odstaw do przestygnięcia i zmiksuj na gładko. Jarmuż możesz zastąpić mrożonym szpinakiem lub dodać do ciasta sproszkowany brokuł. 

2. Jajka ubij z mlekiem, wodą i przestudzonym masłem. Dosyp przesianą mąkę. Zmiksuj, dodając jarmuż, na gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut. 

3. Zrób dip: jogurt wymieszaj z majonezem i chrzanem. Dopraw solą i pieprzem. Możesz też dla zaostrzenia smaku i dodania koloru, dodać pastę wasabi. 

4. Naleśniki usmaż na suchej patelni - do smażenia pierwszego, który często się nie udaje, dodaj odrobinę oleju. Na każdy naleśnik nałóż po plasterku szynki i posyp go parmezanem. Zawiń w trójkąciki. Podawaj ze schłodzonym dipem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje