Zielono - żółta sałatka z boczkiem

Pomysł na lekką kolację.

Składniki:

  • garść rukoli, garść roszponki
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 4 nektarynki
  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 10 dag białego twarogu lub koziego sera
  • olej rzepakowy lub oliwa
  • słodka czerwona papryka
  • 5 łyżek świeżego soku z pomarańczy
  • chilli
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Boczek pokrój w paski, oprósz słodką papryką, smaż pięć minut na rozgrzanym oleju. Sałaty umyj, lodową poszarp w dłoniach na kawałki. Nektarynki umyj, pokrój każdą na mniejsze cząstki.

Reklama

2. W miseczce wymieszaj miód, sok z pomarańczy i oliwę, dodaj chilli, sól, pieprz, wymieszaj. Na talerzach układaj sałaty, nektarynki, na nich kawałki boczku. Całość polej przygotowanym sosem i posyp pokruszonym twarogiem lub kozim serkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje