Zielony bukiet z groszkiem cukrowym

Pyszne i pożywne danie

Czas przyrządzenia: ok. 25 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 30 dag makaronu średnie muszelki albo kolanka
  • 40 dag groszku cukrowego
  • 2 młode cukinie
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 op. rukoli
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła do dań włoskich

Sposób przygotowania

1. Groszek cukrowy umyj, osusz, strączki oczyść i pokrój na duże kawałki. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę potnij na średniej wielkości kawałki. Szczypiorek oraz listki rukoli opłucz, dobrze osusz. 

2. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj makaron ok. 8 minut. Szalotki obierz, posiekaj. 

3 .Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej szalotki. Dodaj cukinie. Smaż 2 minuty, ciągle mieszając. Potem dołóż groszek cukrowy. Warzywa smaż dalej przez 8 minut. Zarówno cukinia, jak i strączki groszku cukrowego powinny pozostać lekko chrupiące. 

4. Pod koniec smażenia warzywa przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami do dań włoskich. Jeśli lubisz, możesz dodać także ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. 

5. Ugotowany makaron odcedź, dobrze osącz na sitku. Potem wymieszaj go z warzywami z patelni oraz listkami rukoli. Szczypiorek posiekaj. Posyp nim danie. Świetnym dodatkiem będzie też pokruszony ser pleśniowy.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje