Ziemniaczane krążki z rabarbarem

Możesz upiec ich od razu większą ilość. Bo dzięki kilku prostym dodatkom twoje ciastka będą równie dobrze smakowały zaraz po upieczeniu, jak i jeszcze przez kilka kolejnych dni.

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szkl. mąki
  • 10 dag stopionego masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 2 małe ziemniaki
  • OBŁOŻENIE:
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. soku jabłkowego
  • 4 gałązki rabarbaru
  • KRUSZONKA:
  • po 15 dag mąki i masła
  • 4–5 łyżek cukru

Sposób przygotowania

1. Ciasto: ziemniaki obierz, ugotuj. Przeciśnij je przez praskę i wystudź. Drożdże rozetrzyj  z 1 łyżką cukru. Dodaj  2 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsyp do miseczki. Dodaj resztę cukru, jajka, pozostałe mleko i ziemniaki (dzięki nim ciasto zachowa świeżość przez kilka dni). Dołóż zaczyn. Zagnieć ciasto, wlewając masło. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia. 

2. Obłożenie: rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Gotuj je ok. 5 minut w soku jabłkowym. Odcedź, wystudź. Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Kruszonka: zagnieć składniki. Z ciasta uformuj placuszki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Na każdym połóż porcję budyniu i rabarbaru. Posyp kruszonką. Bułeczki piecz ok. 25 minut w temp. 175 ºC. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje